Verisure logo
 
brann

Seks av ti er bekymret for boligbrann

Av
Verisure Norge
Avglemt strykejern starter brann

Brann topper listen over ulykker vi er bekymret for at skal ramme hjemmet vårt. Her er fem nyttige råd om hvordan du unngår boligbrann. 

Brannslukkingsapparat på kjøkkenet

En befolkningsundersøkelse gjennomført av Kantar høsten 2020, på vegne av Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), viser at hele seks av ti (61 prosent) er bekymret for å bli rammet av brann i boligen. Vann- eller kloakklekkasje er på andreplass på listen med 22 prosent, mens innbrudd er på tredjeplass med 20 prosent.

Sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure er ikke overraket over at boligbrann topper «bekymrings-oversikten».

– Det brenner i tusenvis av norske hjem hvert år, og en boligbrann kan forårsake store materielle skader og i verste fall være dødelig. I så måte burde kanskje enda flere være bekymret, sier Hovde Omdal.

Heldigvis er det mange forebyggende tiltak du kan iverksette for å unngå brann. 

– Det aller viktigste er å ha røykvarslere og slokkeutstyr som fungerer, samt å være ekstra årvåken og forsiktig. Da reduserer du brannrisikoen betraktelig, sier sikkerhetseksperten i Verisure.

Statistikk fra DSB viser at det er flest boligbranner i desember og januar, og at de fleste av dødsbrannene inntreffer i årets kalde måneder. 

Sikkerhetsekspert Kenneth Omdal med Verisure røykvarsler

Sikkerhetsekspertens fem råd om hvordan du unngår boligbrann:

1. Vær til stede og årvåken når du lager mat, og ikke forlat komfyren. Det gjelder ikke minst når du kommer sent hjem fra et lystig lag. Halvparten av boligbrannene i Norge hvert år starter på komfyren.

2. Vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin bør ikke brukes når du sover eller er ute av huset.

3. Følg ekstra godt med når du bruker levende lys. Sett lys på underlag som ikke brenner, og husk å blåse det ut før du legger deg eller forlater boligen.

4. Pass på å ha slokkeutstyr som virker, enten det er brannslange eller brannslukkingsapparat, flere steder i boligen.

5. Sørg for å ha riktige og tilstrekkelig med røykvarslere, samt at de er korrekt montert og virker som de skal.

– Med boligalarm fra Verisure har du røykvarslere som er optiske, trådløse, seriekoblede og som varsler med både sirene og stemme. Røykvarslerne er koblet til en døgnbemannet alarmstasjon, slik at du kan være trygg på at nødetatene blir varslet umiddelbart og at du får den hjelpen du trenger, sier Hovde Omdal.

Han legger gjerne til et sjette tips som han også synes er viktig å ha med.

– Gjennomfør brannøvelse hjemme med jevne mellomrom, slik at både du og familien er forberedt dersom det begynner å brenne og evakuering blir nødvendig. Det skaper trygghet for både voksne og barn.

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER