Verisure logo
 
brann
sikkerhetstips

Slik lader du trygt

Av
Glenn Støldal
Ladekabel til mobil ryker

Når du lader elektriske artikler som mobiltelefoner, PCer og nettbrett er det lurt å ta noen forholdsregler. Her er rådene for riktig og trygg lading.

Sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal med røykvarsler fra Verisure

Den offisielle brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at en firedel av alle boligbranner i Norge i 2021 startet i elektrisk utstyr. Det er dermed den nest vanligste årsaken til boligbranner etter komfyrbranner.

En betydelig andel av disse skyldes brann og branntilløp i vanlige ladbare forbrukerartikler som mobiltelefoner, nettbrett, PCer, klokker og verktøy, men også elsparkesykler, hoverboards og radiostyrte fly og biler er en del av statistikken.

– Vi omgir oss med stadig mer elektronikk og ladbare forbrukerartikler. Derfor er det viktig å ta noen forholdsregler og skape gode ladevaner for å forebygge brann og branntilløp. Husk at som boligeier er du selv ansvarlig for brannsikkerheten i eget hjem, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Verisure røykvarsler i tak

Lad i rom med røykvarsler

Vi har tidligere omtalt flere tilfeller der elektriske artikler har begynt å brenne under lading, som Sander og Mikael som opplevde at batteriet til den radiostyrte bilen eksploderte og hoverboardet til Robert som tok fyr under lading når han ikke var hjemme.

Selv om man tar de nødvendige forholdsreglene og følger ladereglene til punkt og prikke, er det dessverre ingen garanti for å unngå brann. I begge disse tilfellene var det en røykvarsler og en brannalarm som varslet beboerne om brannen.

– Det viktigste rådet er derfor å lade i et rom med røykvarsler, slik at du er sikker på å bli varslet dersom uhellet er ute og det begynner å brenne, sier sikkerhetseksperten i Verisure.

Han anbefaler en boligalarm med optiske og seriekoblede røykvarslere som er koblet til en alarmstasjon.

– En døgnovervåket boligalarm sikrer profesjonell brannovervåkning du kan stole på. Dersom det oppstår brann i boligen, får både du og alarmstasjonen umiddelbart varsel. Vekter blir også tilkalt og nødetatene varsles dersom det er behov, sier Hovde Omdal.

 

Slik lader du trygt:

1. Lad når du er hjemme og våken.

2. Lad på et sikkert underlag som ikke lett kan ta fyr.

3. Ikke lad på soverommet (unngå for all del å lade i sengen).

4. Stopp ladingen hvis det blir unormalt varmt eller du oppdager unormale lyder eller lukter.

5. Bruk helst originale ladere og bytt ut ladeutstyr som er skadet. 

 

Kilder: DSB og Brannvernforeningen.
 

Lurer du på hva en alarm til ditt hjem koster?

FÅ TILBUD
KATEGORIER