Slik griller du trygt

Nordmenn elsker å grille, men uvettig bruk av grillutstyret kan dessverre føre til både brann og personskader. Her er grillvettreglene.
Så fort vårsolen titter frem børster nordmenn støv av grillen og starter grillsesongen, og den varer gjerne helt til frosten kommer utpå senhøsten. For mange er komfyren innendørs knapt i bruk om sommeren, og all mat lages på grillen på terrassen, verandaen eller i hagen.
Men å grille er absolutt ikke risikofritt, enten man bruker gassgrill eller kullgrill. Grillkosen kan fort ende i tragedie om man ikke håndterer grillutstyret på riktig måte.
- Dessverre fører uvettig grilling til både branner og personskader i løpet av grillsesongen. Uvettig opptenning av grill, uvettig plassering av engangsgrillen og uvettig håndtering av grillkull etter grilling er blant de vanligste årsakene til at det oppstår branner i grillsesongen, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.
Sikkerhetseksperten forteller at Verisures alarmstasjon til stadighet mottar meldinger om utløste røykvarslere i sommerhalvåret som følge av grilling.
- En brann i forbindelse med grilling fører ofte til kraftig røykutvikling, og denne røyken finner fort veien inn i huset. Da utløses røykvarsleren, Verisures alarmstasjon får beskjed og varsler brannvesenet om nødvendig, forklarer Hovde Omdal.
Ta forholdsregler!
Det er åpenbart smart å ta noen nødvendige forholdsregler for å være trygg når man griller. Både gass- og kullgriller krever nemlig både vedlikehold og sikker håndtering.
Generelle grillregler:
- All grilling skal foregå utendørs.
- Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
- Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
- For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
- Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.
Råd ved bruk av gassgrill:
- Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, sørg for at alle blussene er stengt.
- Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
- Når grillingen er over, pass på at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
- Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
- Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.
Råd ved bruk av kullgrill/engangsgrill:
- Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
- Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
- Vær varsom ved opptenning av grillen.
- Ha alltid en bøtte vann, en hageslange eller et brannslokkingsapparat tilgjengelig. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
- Pass på at grillen er slokket, samt at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med vann etter bruk.
- Ikke bruk kullgrill på balkonger! Elektrisk grill og gassgrill er tryggere alternativer.
Følger du disse enkle grillvettreglene, ligger alt til rette for en hyggelig og trygg grillsesong.
SOS-funksjon
Om du er Verisure-kunde og skulle være så uheldig å oppleve en brann eller en annen nødsituasjon når du griller: Husk at du raskt kan komme i kontakt med Verisures alarmstasjon ved å benytte SOS-funksjonen på betjeningspanelet.
- Trykk inn begge SOS-knappene samtidig til du får et signal, og en lydløs alarm blir sendt til alarmstasjonen. De ringer deg på telefonen, og om du ikke svarer sendes en vekter umiddelbart til din bolig, sier Kenneth Hovde Omdal i Verisure.
Kilder: Norsk brannvernforening og Sikker hverdag.